De BNS Godetia op weg naar Afrika voor het uitvoeren van zes opdrachten.

Het Commando en Logistiek steunschip A960 Godetia zal op maandag 7 oktober haar thuishaven Zeebrugge verlaten en koers zetten richting Golf van Guinee voor een 10 weken durende missie.

De BNS Godetia zal gedurende de missie zes opdrachten uitvoeren. De belangrijkste taken zijn deelnemen aan het programma “African Partnership Station” (APS) en bijdragen aan bilaterale akkoorden met diverse West-Afrikaanse partners ten einde de maritieme “safety and security” in de regio te verbeteren door het opleiden , ondersteunen en verder professionaliseren van de West–Afrikaanse marines en kustwachten. Gezamenlijke trainingen met kustnaties in de Golf van Guinee moeten ertoe leiden dat deze landen op termijn zelf kunnen instaan voor de veiligheid van de internationale scheepvaart door het bestrijden van o.a. illegale visvangst, mensen– en wapensmokkel, drugstrafiek, oliediefstal en piraterij.

Concreet zal de Godetia deelnemen aan een internationale oefening en zullen tijdens bepaalde periodes een aantal Afrikaanse marinemensen inschepen om theoretische lessen en praktijkoefeningen te krijgen. Het lessenpakket omvat navigatie, zeemanschap, basisbeginselen motoren, brandbestrijding en EHBO. Daarnaast zal het schip ingezet worden tijdens de havenbezoeken als diplomatiek platform om de contacten met de West-Afrikaanse regio te bevorderen.

Uiteindelijk zal de BNS Godetia hulpgoederen afgeven in diverse West-Afrikaanse havens zoals Banjul en Cotonou. In totaal zal de Godetia voor 8 NGO’s (VZW Sans papiers, Mediraid, VZW Providence, Ucluvain, VZW Est, Benelux Afro Center, Rotary International en de stad Oostende, die als peterstad tevens ook een stedenband heeft met Banjul) hulpgoederen vervoeren.

De Godetia wordt op 15 december terug verwacht in Zeebrugge.

Bron: persbericht Defensie

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.