Explosie in Russische staatsinstelling waar biologisch wapenonderzoek gedaan werd.

In het ‘State Research Center of Virology and Biotechnology VECTOR’, beter bekend als het ‘Vector Institute’, vond maandag een ontploffing plaats tijdens werkzaamheden aan een sanitaire inspectieruimte. Het nieuws werd naar buiten gebracht door een verklaring van het instituut zelf.

Door de ontploffing van een gasfles woedde op de vijfde verdieping een hevige brand in het lab. Volgens Rospotrebnadzor (federale dienst voor toezicht op de bescherming van de consumentenrechten en het welzijn van de mens, nvdr.) liep één medewerker brandwonden op bij het incident. Er bevonden zich volgens deze Russische instantie geen gevaarlijke stoffen in de ruimte waar de explosie plaatsvond en het Russische persbureau TASS meldde dat het incident geen biologische of andere bedreiging vormt voor de lokale bevolking.

Het onderzoekscentrum, waar onder meer stalen van HIV, het ebola- en pokkenvirus worden bewaard, ligt in het stadje Koltsovo, op enkele kilometers van Novosibirsk (de derde grootste stad van Rusland met anderhalf miljoen inwoners). Het is, samen met het US Centers for Disease Control and Prevention, het enige andere centrum ter wereld dat erkend is om te werken met levende monsters van het dodelijke pokkenvirus.

Het centrum werd in 1974 opgericht als gesloten instituut en stond bekend voor onderzoek naar het ontwikkelen van biologisch wapens tijdens de Koude Oorlog. Er werd onder meer onderzoek gedaan naar vaccins en middelen om het land te beschermen tegen bacteriologische en biologische wapens. Tegenwoordig is het één van de grootste onderzoekscentra ter wereld waar men vaccins en hulpmiddelen ontwikkelt voor het diagnosticeren en behandelen van infectieziekten.

Het incident roept opnieuw vragen op over de veiligheidstoestand in sommige Russische militaire instellingen. Zo vielen op 3 juli veertien doden bij een brand in een mysterieuze onderzeeër, raakte op 5 augustus twaalf mensen gewond bij ontploffingen in een munitiedepot en veroorzaakte een explosie op een legerbasis op 8 augustus een “kortstondige verhoging” van radioactiviteit.

Bronnen: CNN – Helen Regan / VRT NWS – Marijn Trio / hln.be / telegraaf.nl

Share this:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *