Generaal Marc Thys, crisismanager van het leger: “Ik denk niet dat de Belgen beseffen in welke lamentabele toestand het leger zich bevindt.”

In een nieuw interview in Knack trekt de voormalige bevelhebber van de landmacht nog harder aan de alarmbel. De woordkeuzes doorheen het artikel in Knack zijn ongezien voor een topofficier bij defensie. een teken aan de wand dat het echt rampzalig gesteld is met Defensie. Wanneer het leger, indien er niets grondig verandert, in de komende 5 jaar implodeert zullen de politici en onze bevolking zullen zich alvast niet kunnen verschuilen achter “Wir haben es nicht gewußt”

Het artikel staat achter een paywall bij Knack, wat ons nog steeds verbaast, aangezien de bevolking echt bewust moet gemaakt worden over de situatie. Wij zullen de lijn van het artikel schetsen met enkele quotes van Generaal Thys uit het artikel.

Ik denk niet dat de Belgen beseffen in welke lamentabele toestand het leger zich bevindt en wat er nodig is om deze complexe machine te laten draaien.

Generaal Marc Thys

Onze administratie is onderbemand waardoor de uitbetaling van de lonen in het gedrang komt

Generaal Marc Thys

Toen ik in 1977 bij Defensie kwam was het budget 2,6miljard, het ligt nog steeds even hoog.

Generaal Marc Thys

BMI: Zullen we de andere ‘historische’ overheidsbedrijven eens de werkingsmiddelen geven van 50 jaar geleden?

We hebben jaarlijks 30 miljoen euro nodig voor munitie voor trainingen en operaties, we krijgen nooit meer dan 15 miljoen ter beschikking.

Generaal Marc Thys

BMI: In de begindagen van OVG, de opdracht waarbij de militairen kritieke punten bewaken in België, was er zelfs niet voldoende munitie om deftig te kunnen reageren op een incident in België.

We hadden veel vroeger en veel duidelijker moeten zeggen wat onze problemen zijn. Het recht van spreken is voor een militair omgekeerd evenredig met de problemen in zijn organisatie.

Generaal Marc Thys

BMI: één van de redenen waarom BMI werd opgericht door gemotiveerde militairen. Sinds de start van ons communicatieplatform waarschuwen wij voor de naderende implodering van Defensie. Het werd dan ook al jaren geleden voorspeld dat de komende 4 jaar kritisch zijn.

We zijn erin geslaagd onze opdachten keurig te blijven uitvoeren met steeds minder middelen. Wat niet zichtbaar was voor de buitenwereld en waar we nooit over communiceerden, was dat wij daarbij alle risico’s op ons namen.

Generaal Marc Thys

BMI: op internationaal vlak zijn we door onze situatie gekend als plantrekkers. Grappend wordt wel eens gezegd dat ducktape en tie-raps het enige is dat een Belgische militair altijd moet bijhebben. Maar de situatie is soms overantwoord. Zo moest Defensie voor OVG, de operatie waarbij we steun geven in België aan de geïntegreerde politie voor het bewaken van gevoelige zones, Amerikaanse kogelwerende vesten lenen. Hoe erg is het niet gesteld als je als leger voor een opdracht in eigen land moet smeken bij NAVO partners om levensbelangrijk materiaal van hun te mogen gebruiken.
Op dit moment staan in het buitenland ook alle Lynxen aan de kant wegens mogelijk scheuren in het chasis. Op sommige plaatsen zijn er geen alternietieven, beschikken onze collega’s in operatie hierdoor over een beperkte mobiliteit met mogelijke gevolgen voor hun veiligheid.
Geloof ons: Defensie is echt in crisis. Als ten gevolge van de huidige situatie een collega het leven laat bij een incident dan zal het kot te klein zijn in België.
Je zou denken dat men na het incident in libanon, waarbij spijtig genoeg 3 collega’s zijn omgekomen door een probleem met de remmen, lessen getrokken zijn, maar niets is minder waar.

We doen al jaren aan crisismanagement.

Generaal Marc Thys

Een crisismanager moet militaire ervaring hebben, beseffen wat de operationele gevolgen zijn van een beslissing. Hij moet niet alleen de cijfers kennen maar ook de psychologie erachter.

Generaal Marc Thys over de opmerking dat of men geen externe crisismanager had moeten aanwerven.

Het leger heeft nu 1400 burgers in dienst, op een totaal van 27000 personeelsleden: dat is nauwelijks 5%. In andere landen is het 15 tot 20%.

Generaal Marc Thys

BMI: Ook outsourcing kan de last verminderen en Defensie op korte termij operationeler maken. Op lange termijn moet men dit natuurlijk kritisch bijven bekijken. Over Outsourcing kan u hier alles lezen: in gesprek met Kol Bouchez over de outsourcing: “De militair staat centraal.”

Ik wil onze mensen dichter bij huis laten werken. Het is geleden van minister André Flahaut dat militairen nog eens opslag gekregen hebben.

Generaal Marc Thys

BMI: Een loonsverhoging zou een serieuze meerwaarde bieden. Een operationele eenheid stationeren in Aalter zou ook al een enorme meerwaarde bieden.

Op een bedrag van 200miljard zal de gevraagde 2,4 miljard extra niet het grote verschil maken.

Generaal Marc Thys op de vraag of het gevraagde extra budget wel mogelijk is in tijden dat alle departementen om meer budget vragen.

Ik verdien 5500 netto en ben verantwoordelijk voor 10000 militairen. De loonspanning in het Belgisch leger is ongeveer 3,5.

Generaal Marc Thys

BMI: Welk bedrijf met 10.000 werknemers kan stellen dat de leden van zijn raad van bestuur maar €5500 netto verdienen. Welke CEO van een bedrijf van 27000 werknemers kan dit stellen?

Een operationele pauze, waarvoor professor Alexander Mattelaer pleitte is geen goed idee. De meeste jonge mensen kiezen voor het leger vanwege het avontuur en de buitenlandse operaties. Je kunt niet zomaar zeggen tegen de NAVO: “We doen 2 jaar niet mee”

Generaal Marc Thys

BMI: Maar wij blijven dan wel de risisco’s nemen, en het punt nadert waarop we gewoon bepaalde operaties niet gaan kunnen uitvoeren. Er zijn nu verschillende kritische diensten (Wapenmakers, Mecaniekers, Brandweer,…) waar men werkt met 40%-50% van het personeel, maar er zijn ook al kritische diensten die niet meer gaan kunnen draaien als er nog één iemand afvalt. Dat is de situatie NU, de komende 5 jaar stopt nog eens 40% bij Defensie.

Ik kan alleen zeggen tegen de politieke overheid: ‘U vraagt steeds meer van ons en u geeft steeds minder. Als we de middelen niet krijgen om onze opdrachten uit te voeren, zullen we die opdrachten ook niet meer uitvoeren. Misschien moeten we ons dan terugtrekken uit een operatie van de NAVO of de VN. Ook omdat we de veiligheid van onze troepen niet meer kunnen garanderen.

Generaal Marc Thys

Ik ben verantwoordelijk voor mijn mensen. Als er doden vallen tijdens een missie, moet ik de ouders recht in de ogen durven kijken.

Generaal Marc Thys als antwoord op de vraag of hij wel de bevoegdheid heeft om terug te trekken uit operaties.

Ik dien/ Je Sers. Dat is mijn enige ambitie. Dat heb ik geleerd van de vroegere Amerikaanse president Dwight D. Eisenhower.

Generaal Marc Thys

Lees het volledige artikel hier…

bron: Knack / Eigen berichtgeving / Mil.be / Het Nieuwsblad

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.