Het Belgisch leger vernieuwt zijn individuele uitrusting en mogelijk zijn camouflagetint.

Gérard Gaudin, de defensiespecialist van BELGA publiceerde recent een artikel over de toekomstige camouflagetint van het Belgische leger.

Het Belgische leger overweegt de standaard camouflage (foto Ritchie Sedeyn) van zijn soldaten te vernieuwen (een tint genaamd “Woodland” dat twee tinten groen, bruin en zwart combineert, met hier en daar een klein wit deeltje) te beginnen met de accessoires (helmen, rugzakken).

Deze vernieuwing van de individuele uitrusting zal beginnen met de distributie vanaf medio 2020 van bepaalde uitrusting aan de operationele eenheden, zoals regenkleding, rugzakken, helmen en individuele tenten, die samen de ” buitenste laag” vormen “om de soldaat te beschermen tegen slecht weer,” zei kolonel Geert Bouchez, een officier bij het Directoraat-Generaal Material Recources (DG-MR) van Defensie.

Deze items zullen olijfgroen zijn, een kleur die als “standaard” wordt gepresenteerd en kunnen worden aangepast aan verschillende operatietheaters, van Mali tot Afghanistan via Jordanië, legde hij uit aan BELGA.

Ze worden “off the shelf” gekocht via een raamcontract met het NAVO-ondersteunings- en acquisitiebureau (NSPA). Onder andere 20.000 regentenues (broek en jas van het type Gore Tex) en 9.000 helmen geproduceerd door het bedrijf OpsCore, hetzelfde type dat wordt gebruikt door SOR – dat wil zeggen, lichter en minder omslachtig dan de huidige omdat het de contouren van de oren omvat zonder ze te bedekken.
Ter informatie, het Belgische leger telt ongeveer 27.000 soldaten.

Met betrekking tot de toekomstige camouflagetint zei Gérard Gaudin dat de keuze kan gemaakt worden in samenwerking met andere landen om de kosten te verlagen (in de Benelux?).

De Belgen en hun mogelijke partners zouden het voorbeeld van de vier Scandinavische landen (Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden) volgen, die onlangs hebben aangekondigd bereid te zijn zichzelf uit te rusten met een gemeenschappelijk “Nordic Combat Uniform”. Deze NCU zou in de tweede helft van 2021 kunnen worden verspreid.

Hier zijn versies van deze NCU die recent zijn getest:

Deze NCU zal bestaan ​​in drie configuraties: woestijn, jungle en Europa, waarbij de laatste is onderverdeeld in twee subvarianten, een “tussenliggend” effectief tot -19 ° en een complementair “Arctisch” effectief tot een temperatuur van -46 °.

Bron: lignesdedefense.blogs.ouest-france.fr
Vertaling: BMI
Lees ook: ‘In Gesprek Met’… Kolonel Geert Bouchez over de outsourcing: “De militair staat centraal”

Share this:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *