Kolonel Tom Bilo geeft een inkijk in de wereld van special forces en paracommando’s: “Wij werken op leven en dood”

Een cultus van geheimhouding is doorgaans kenmerkend voor Defensie. De nieuwe chef van de speciale strijdkrachten, kolonel Tom Bilo, wil die muren slopen. De Zondag krijgt van hem een unieke inkijk in die fascinerende wereld. Maar hij waarschuwt ook, voor het dreigend personeelstekort en de politieke besparingsplannen.

“Die geheimhouding is iets van het verleden”, meent de kolonel. “Ik leg graag uit wie we zijn en wat we doen. Ik vind dat zelfs een plicht. Wij worden tenslotte betaald door de samenleving. Veiligheid wordt vaak gegarandeerd door discretie. Wij werken op leven en dood.” Kolonel Tom Bilo is begin deze maand aangesteld als nieuwe commandant van het Special Operations Regiment (SOR). Dat regiment is vorig jaar ontstaan als samensmelting van de special forces en de paracommando’s.

“Vrouwen waren altijd al welkom. Alleen is nog niemand door de selectie geraakt. Een voorbeeld van een proef is acht kilometer lopen met een rugzak van twintig kilogram. Dat is moeilijker voor vrouwen. Maar die test is niet lukraak gekozen. Wie wil toetreden, móet dat kunnen. De lat mag niet lager, voor niemand.”

De kolonel had ook een boodschap voor de volgende minister: “de huidige scheefgroei is het gevolg van de politieke besparingen. Op een bepaald moment wordt er niet meer gerekruteerd. Ik hoop dat de volgende minister daar een prioriteit van maakt. Een tweede uitdaging wordt het materiaal. De vorige regering heeft de contracten vastgelegd. Nu moet het geld op tafel komen om over te gaan tot die aankopen. En dat is niet alles: Dat materiaal moet ook onderhouden worden. De politiek staat echter niet te springen om geld te geven aan Defensie. Dat is een tweede waarschuwing. Veiligheid kost geld: Iedereen moet dat goed beseffen.”

Lees hier het volledig artikel.

Bron: De Zondag

Share this:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.