Russische Special Purpose Forces (Spetsnaz)

Spetsnaz op Noorse bodem

Volgens de Noorse website AldriMer.no, een website gespecialiseerd in artikels over de verdediging en veiligheid van Noorwegen, hebben elementen van de Russische speciale strijdkrachten (Spetsnaz) infiltraties en verkenningen uitgevoerd in Noorwegen. Onderstaand een gedeeltelijke vertaling van het artikel.

Tactische groepen van Russische speciale strijdkrachten opereerden de afgelopen dagen op Noorse bodem, zowel in Svalbard als op het vasteland van Noorwegen.

Deze ‘Spetsnaz’ hebben verkenningen uitgevoerd naar belangrijke objectieven en kritieke infrastructuur. De operators hebben ook technische bewakingssystemen en sensorplatforms ingezet. Dit wordt aangetoond door documentatie die recent is verkregen van geallieerde inlichtingenplatforms, waaronder van Amerikaanse spionagevliegtuigen. Uit de documentatie blijkt onder andere dat individuen die de afgelopen dagen in Svalbard logeerden rechtstreeks kunnen gekoppeld worden aan de lopende Russische militaire oefeningsactiviteiten in de Barentszee. Vier onafhankelijke bronnen van defensie en inlichtingendiensten uit drie verschillende landen bevestigen deze informatie.

“Russische tactische teams hebben militaire operaties uitgevoerd in Svalbard, terwijl Russische militaire eenheden ook speciale verkenningen hebben uitgevoerd op het vasteland van Noorwegen,” zegt een bron met toegang tot hoog aangeschreven inlichtingenrapporten. Volgens geallieerde inlichtingenrapporten moet een Russische amfibische groep samenwerken met ingehuurd paramilitair personeel in het noorden. Deze groep heeft de afgelopen dagen speciale operaties uitgevoerd. De eenheid is bekend bij de NAVO en is ook gekend door gebeurtenissen op de Krim, zegt een buitenlandse militaire analist. Maar reguliere Russische speciale strijdkrachten, zogenaamde Spetsnaz-eenheden, zijn momenteel actief in de noordelijke regio’s.

Bovendien heeft de Russische Noordelijke Vloot ten minste één speciale onderzeeër van het type P-650 “Midget” gemobiliseerd, die speciaal is ontworpen voor verborgen inzet van speciale troepen.

Volgens de bronnen van Aldrimer.no zijn er, naast de operaties in Svalbard, ook verkenningsmissies uitgevoerd op het vasteland van Noorwegen, zonder dat de bronnen zeggen waar of zonder er hierover nadere informatie gegeven wordt. Maar op het vasteland van Noorwegen werd er meer gebruik gemaakt van paramilitair ingehuurd personeel.

Een Noorse bron beweert dat de Noorse autoriteiten zich ervan bewust zijn dat Russisch staats- en militair personeel de afgelopen dagen op Noorse bodem opereerden. De bron heeft een centrale positie in het Noorse overheidsapparaat.

Noch het Noorse ministerie van Defensie (FD) noch de inlichtingendienst wilden donderdag commentaar leveren over de situatie.

Russische operatoren met militaire achtergronden voeren periodiek verkennings- en kaartwerk uit op Noorse bodem. Daarnaast verrichten civiele Russische inlichtingendiensten regelmatig inlichtingenoperaties en verkenningsmissies gericht op Noorse militaire installaties en andere zogenaamde sleutelobjecten op Noorse bodem.

Het is een taak met hoge prioriteit voor de Noorse autoriteiten om dit op te volgen en tevens nieuwe operaties ontdekken. In gevallen waarin dergelijke operaties kunnen worden ontdekt, hebben de Noorse autoriteiten de neiging Russisch personeel in Noorwegen ongewenst te verklaren, zonder dat de zaken normaal openbaar worden gemaakt.

Het is onduidelijk of Russische operaties op Noors grondgebied nog steeds aan de gang zijn.

Russisch personeel heeft Russische trawlers gebruikt als transportmiddel naar Noorwegen, evenals af en toe accommodatie langs de Noorse kust.

Belangrijke delen van de inlichtingen die de inzet van Russische speciale strijdkrachten en paramilitair personeel op Noorse bodem hebben onthuld, zijn volgens Aldrimer.no’s bronnen verkregen door Amerikaanse verkenningsvliegtuigen van het type U-2S “Dragon Lady” en RC-135V “Rivet Joint”.

Deze vliegtuigtypen zijn de afgelopen maanden bijgewerkt met nieuwe en aanzienlijk voorbereide sensorplatforms, zei een Amerikaanse defensiebron. Beide vliegtuigtypen worden geëxploiteerd door de Amerikaanse luchtmacht, maar de U-2S “Dragon Lady” vliegt specifiek voor de CIA.

Verborgen inzetstuk

Aldrimer.no is op de hoogte van welk specifiek technisch ophaalplatform de meest interessante informatie ‘intel’ heeft opgeleverd, maar is gevraagd om niet te veel details over de capaciteit te reproduceren.

Het verzamelde inlichtingenmateriaal is onder meer bedoeld om de verborgen inzet van regulier Russisch militair personeel op Noorse bodem te documenteren.

Deze operaties moeten geheel of gedeeltelijk in de late avond- of nachturen hebben plaatsgevonden.

De gouverneur van Svalbard, die een politie-autoriteit heeft en een vertegenwoordiger is van de Noorse autoriteiten in Svalbard, heeft donderdag ook geen commentaar op de zaak gegeven.

lees meer…

bron: Aldrimer

Share this:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.