Na het recente offensief van het Turkse leger in Noord-Syrië werd minister Didier Reynders hier tijdens de commissie buitenlandse betrekkingen woensdag uitgebreid over ondervraagd. De vraag om Belgische grondtroepen in de regio werd in juli reeds gesteld door de Verenigde Staten via een brief van de minister van Defensie, Patrick Shanahan. België had zich toen verzet tegen de inzet van eigen grondtroepen en had reeds zijn bijdrage geleverd met de inzet van F-16’s.
De huidige regering van lopende zaken is niet persé tegen het idee, maar het zou moeten plaatsvinden onder EU, VN of NAVO vlag. Als er genoeg animo is zal er eerst een debat in het parlement nodig zijn. Minister Didier blijft voorzichtig en wacht op een beslissing van andere Europese landen. Tevens waarschuwt hij dat als we voor een operatie pleiten, we niet echt overtuigend zullen zijn als we er zelf niet klaar voor zijn.
Dit kan niet anders opgevat worden dan een pleidooi voor een actievere rol voor België in de Syrische burgeroorlog door oa. het zenden van vliegtuigen en mogelijk grondtroepen. Didier Reynders werd hierover trouwens bijgestaan door de N-VA.
Diplomatie is de eerste keus om de situatie te ontmijnen. Anderzijds liet Didier Reynders doorschemeren dat Belgische F-16’s hun operatie ter plaatse, als onderdeel van een internationale coalitie, mogelijk zullen hervatten. “In de komende maanden is België van plan deel te nemen aan operaties in Irak en Syrië met onze F-16’s.”
Verwacht wordt dat het operatieplan 2020 meer informatie zal verschaffen.
Vier Belgische F-16’s nemen momenteel deel aan operatie Baltic Air Policing. Hun huidige inzet eindigt in april 2020.
Operatie Desert Falcon, een samenwerking tussen België en Nederland, eindigde in december 2018 met de terugkeer van de Nederlandse F-16’s. De Belgische F-16’s hadden reeds hun laatste missie in december 2017 voltooid. Onder andere door de overgang van de F-16 naar de F-35 wenste Nederland de operatie niet te verlengen.


Bron: À l’Avant-Garde / mil.be / Twitter
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.