Vakbonden: ‘Kwaliteit van Belgisch leger gaat pijlsnel naar beneden door personeelstekort.’

Het Belgisch leger heeft moeite met het aantrekken van geschikt personeel. ‘De lat om toe te treden wordt lager gelegd, wat de kwaliteit van het leger niet ten goede komt’ zegt vakbondsvoorzitter Yves Huwart (Algemene Centrale van het Militair Personeel) tegen De Zondag.

  • In 2020 hoopt Defensie meer dan 2000 vacatures in te vullen, wat volgens Yves Huwart een utopie is.
  • Hij stelt dat, door de snelle daling van het aantal militairen, Defensie bij een ernstig incident niet meer in staat zal zijn om iets wezenlijks te doen.
  • De verantwoordelijke jobmarketing bij Defensie, Dominiek Saelens, spreekt dit tegen. Er waren in 2019 5500 sollicitanten bij Defensie voor 2000 vacatures. We hebben enkel moeite om technisch personeel te vinden.

BMI: Aangezien voor een soldaat onder het BDL statuut de minimumvereiste een getuigschrift basisschool is, waar dit voor een beroepsvrijwilliger een getuigschrift 2de graad diende te zijn, kan men dus wel degelijk stellen dat de normen verlaagd zijn, wat een gevolg heeft voor de kwaliteit. Om hetzelfde niveau te verwezenlijken dient men dus voor de voring meer tijd voor uit te trekken, terwijl de opleidingen juist verkort worden. Hierdoor dient de eenheid het verschil op te vangen, want zij kunnen en mogen hun normen niet verlagen, waardoor er een serieuze uitval is tijdens en na de GPO. Dat een groot deel van de vacatures wordt ingevuld is één zaak, maar hoeveel zijn er na 1 jaar nog bij Defensie? We stellen ons zelfs de vraag of diegenen die dag 1 niet komen opdagen wel nog onder die 2000 vallen, aangezien ze een oproepingsbrief hadden gekregen en dus geïntegreerd worden in de rekruteringsstatistieken.

bron: De Zondag / Knack / Eigen berichtgeving

Share this:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.