Een, eerder angstaanjagende, nieuwe animatie laat zien hoe één nucleaire raket een oorlog tussen de Verenigde Staten en Rusland zou kunnen ontketenen. “Plan A” is een nieuwe simulatie door onderzoekers van Princeton’s Science and Global Security-programma en laat zien hoe het gebruik van een zogenaamd tactisch kernwapen kan leiden tot een angstaanjagend wereldwijd conflict.
De simulatie begint met een conventionele oorlog tussen de NAVO en Russische troepen. Het conflict escaleert in nucleaire oorlogvoering wanneer Rusland de voortgang van de NAVO wil stoppen en een nucleair “waarschuwingsschot” lanceert vanop een basis nabij Kaliningrad (Rusland heeft geen ‘no first use’-beleid – het heeft het in 1993 laten vallen). De NAVO-strijdkrachten reageren met een nucleaire luchtaanval op de lanceerbasis, waarop de Russische troepen beslissen 300 kernkoppen af te vuren op NAVO-basissen en –troepen in Europa. Op hun beurt reageert NAVO vervolgens met 180 kernkoppen richting Rusland. Balans: 2,6 miljoen doden en gewonden in amper 3 uur.
Eens Europa in puin ligt, start de NAVO een strategische nucleaire operatie waarbij het vanop VS-bodem en -onderzeeërs 600 kernkoppen afvuurt op de Russische nucleaire installaties. Vlak voor deze vernietigd worden, reageert Rusland met een nucleaire aanval vanuit silo’s en vanop voertuigen en onderzeeërs. Balans: 3,4 miljoen doden en gewonden in de volgende 45 minuten.
Met het oog op het verhinderen van wederopbouw zullen beide partijen in een derde fase elkaars 30 meest bevolkte en economisch grootste steden uitschakelen. Hiervoor zullen telkens vijf tot tien kernkoppen gebruikt worden, afhankelijk van bevolkingsaantallen. Balans: 85,3 miljoen doden en gewonden in de daaropvolgende 45 minuten.
Uiteindelijke balans: 91,5 miljoen doden en gewonden in amper 4u30!

De ontbinding van het INF-verdrag in Augustus verhoogde de inzet voor een nucleaire oorlog, omdat zowel de Verenigde Staten als Rusland sindsdien vrij zijn om wapens te ontwikkelen die verboden waren onder het verdrag. Onder president Trump voeren de VS de productie van tactische kernwapens op en terwijl voorstanders zeggen dat deze wapens zouden voorkomen dat oorlogen escaleren, komt de simulatie tot het tegenovergestelde resultaat. “Het risico op een nucleaire oorlog is de afgelopen twee jaar enorm toegenomen”, stelt het project.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.